Comparison of the degradation of matter by commercial microorganisms vs. Microorganisms isolated in the laboratory

Comparison of the degradation of matter by commercial microorganisms vs. Microorganisms isolated in the laboratory

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12809575

Keywords:

microorganisms, symbiosis, nutrients, soil, plants, sustainable agricultura

Abstract

This study evaluated the efficiency of commercial and laboratory-isolated microorganisms in organic matter degradation and their impact on the growth of Phaseolus vulgaris (common bean). The research was conducted in Boca Parita, Monagrillo, and Chitré, in the Herrera province, Panama. Trichoderma sp., Rhizobium sp., and mycorrhizae were isolated from local soil and applied as biological treatments in P. vulgaris seedbeds. Significant differences were found among treatments, with the mixture of microorganisms being the most effective in promoting plant growth, followed by Rhizobium sp. and mycorrhizae. Trichoderma sp. showed the least effectiveness. Both the mixture of microorganisms and Rhizobium sp. and mycorrhizae demonstrated a great capacity to increase crop foliage. Treatment with the mixture of microorganisms also resulted in the highest fresh weight of plants, suggesting better water retention in plant tissues. These results highlight the potential of microbial biofertilizers to improve the growth and development of P. vulgaris, offering a sustainable alternative to chemical fertilizers in agriculture.

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Author Biographies

Lisdiali Navarro, Universidad de Panamá

Licenciada en Biología de la Facultad de Ciencias Naturales, Exactas y Tecnología en la Universidad De Panamá, Ciudad de Panamá, Panamá.

Angeline Ortega, Universidad de Panamá

Licenciada en Biología de la Facultad de Ciencias Naturales, Exactas y Tecnología en la Universidad De Panamá, Ciudad de Panamá, Panamá.

Alexis de la Cruz, Universidad de Panamá

Docente investigador en Microbiología. coordinador de la Escuela de Microbiología en el Centro Regional Universitario de Azuero, Universidad de Panamá. Se desempeñó como Jefe del Departamento de Calidad de Agua En el Ministerio de Salud, Los Santos, Panamá. Doctorado en Investigación, mención Ciencias Ambientales (Microbiología y Parasitología).

José Rogelio Fung Corro, Universidad de Panamá

Docente investigador del Centro de Tecnologías Aplicadas Shen Kuo. Fundador del grupo de Investigación Ciencia, Tecnología y Sistemas Informáticos. Investigador en Lenguajes de Programación, Nomenclatura de Ciencia y Tecnología de la UNESCO. Investigación y conocimientos en Sistemas de Información en entornos empresariales, ingeniería y tecnología, inteligencias de negocios, computación móvil en salud, tecnologías en educación, calidad de software. Instructor académico en la Organización de Estados Iberoamericanos para la Educación, la Ciencia y la Cultura, Madrid. Presidente de la Comisión de Plataformas Virtuales y Tecnologías de Información y Comunicación con la Universidad de Panamá, ciudad de Panamá, Panamá. Master en las Tic´s, Universidad Especializada de Américas, Panamá.

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Published

2024-07-28

How to Cite

Navarro, L., Ortega, A., de la Cruz, A., & Fung Corro, J. (2024). Comparison of the degradation of matter by commercial microorganisms vs. Microorganisms isolated in the laboratory. Ciencia E Ingeniería (hasta Agosto De 2024), 11(2), e12809575. https://doi.org/10.5281/zenodo.12809575
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